Live Live

Ooit was het heel populair maar verzamelen van 'dingen' neemt snel af

Gepubliceerd: Maandag 15 april 2019 16:46

Ooit was het heel populair maar verzamelen van 'dingen' neemt snel af


BLOKKER - Met name in de jaren 60 en 70 was het enorm populair: het verzamelen van suikerzakjes, lucifersmerken en sigarenbandjes. Ondanks dat het aantal verzamelaars sterk afneemt, werd er in Blokker dit weekend een ruilbeurs gehouden.

Het is de zesde keer dat verzamelaar Rob Stuut de ruilbeurs organiseert. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader die ooit in Haarlem beurzen hield. "Ik ben de derde generatie, mijn opa is begonnen in de oorlog", aldus Rob. Toen zijn vader overleed, nam hij de collectie over en spaart hij vooral sigarenbanden en lucifersmerken. Hoeveel hij er heeft, weet hij niet. "Het zijn er heel veel, en ik ben niet van plan om ze te tellen", lacht hij.

Collectie
Verzamelaars kunnen nog steeds vandaag de dag hun collectie uitbreiden. Weliswaar niet meer met sigarenbanden, maar sigarendozen worden nog steeds gemaakt. "Niet meer bij de kruidenier en geen series meer, maar veelal kun je bij horecaondernemingen nog doosjes krijgen." Toch is het verzamelen en ruilen wel anders dan vroeger. "Ik spaar al 60 jaar. En toen waren er nog echte ruilbeurzen, nu is het kopen en verkopen."

Vergrijzing
Ooit had De Verzamelaar en Vonkvrij 3.000 leden maar inmiddels is dat afgeslankt naar nog slechts 50. Fanatiekelingen komen uit heel hand land en zoeken ook in het buitenland om ontbrekende exemplaren te vinden. "We reizen naar Duitsland en Spanje om sigarenbanden te kopen", vertelt Klaas Rensema die bekend staat als de 'sigarenbandenkoning'. "Als wij er niet meer komen dat houden de beurzen denk ik op. Maar voorlopig gaan we nog wel een aantal jaar door."

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services