Live Live

Opmeer gaat 685 essen kappen

Gepubliceerd: Vrijdag 23 november 2018 18:55

Opmeer gaat 685 essen kappen

OPMEER - De essentaksterfte is actief in Europa, Nederland en ook in Opmeer heeft de boomziekte toegeslagen onder de essen. Kenmerk van de ziekte is dat takken afsterven en uit de boom vallen, hierdoor is de boomveiligheid niet meer gegarandeerd.

Onlangs is de eerste monitoring in de gemeente uitgevoerd. De uitslag is een punt van zorg, want van de 745 essen in de gemeente zijn 685 essen aangetast. Van die 685 essen zijn 370 essen matig aangetast en 62 ernstig aangetast. De essen die aangetast zijn zullen uiteindelijk gekapt moeten worden. 

Ieder jaar kijkt de gemeente welke bomen ernstig zijn aangetast en gekapt moeten worden. Bomen die matig zijn aangetast worden gesnoeid, maar zullen uiteindelijk toch gekapt moeten worden. Het dode hout wordt, zolang het verantwoord is jaarlijks verwijderd. Vanzelfsprekend worden er weer nieuwe bomen aangeplant, wanneer een es gekapt is. Daarbij wordt rekening gehouden met een diversiteit in boomsoorten.

Essentaksterfte  wordt veroorzaakt door de schimmel Hymenoscyphus fraxineus . Essentaksterfte tast jonge en oude bomen aan en is een sterk toenemend probleem in zowel oude als jonge bossen, beplanting in het landschap, stedelijk groen en in boomkwekerijen.

Foto: Theo Annes

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services