Live Live

Opmeer stelt beroep in tegen provincie om aanpassingen A.C. de Graafweg

Gepubliceerd: Dinsdag 30 april 2019 09:07

Opmeer stelt beroep in tegen provincie om aanpassingen A.C. de Graafweg

De gemeente Opmeer heeft een beroep ingesteld tegen de provincie over de uitvoeringsplannen voor de aanpassingen van de A.C. de Graafweg. Wethouder Bram Beemster: "Wij zijn het nog steeds niet eens met het besluit en de plannen. Alle alternatieven en opties moeten worden overwogen."

Zo meldt mediapartner NH Nieuws. De provincie kondigde in het voorjaar van 2018 aan dat de A.C. de Graafweg wordt aangepakt. Al jaren zijn er zorgen over de veiligheid van de weg, omdat deze zo smal is. Tijdens de Provinciale Staten verkiezing was de A.C. de Graafweg een 'heet hangijzer' omdat er veel tegenstanders zijn van de vastgestelde plannen.

De provincie heeft namelijk bepaald dat er veel bomen gekapt moeten worden om de weg te verbreden. Het verkeer zal gaan toenemen en daarom vragen omwonenden om een nieuwe geluidsmuur omdat de oude niet meer voldoet en het geluid nu al oorverdovend kan zijn. Binnen de plannen is geen rekening gehouden met de bezwaren. Deze hebben er niet toe geleid dat de provincie het besluit heeft aangepast.

Wethouder Bram Beemster heeft zich vanaf het begin af aan aangesloten bij omwonenden en is het niet eens met de werkwijze van de provincie. "Het is nu het moment om ons beroep in te dienen. Betekenisvolle gesprekken met de provincie blijven namelijk uit en wij zijn overtuigd dat er rekening kan worden gehouden met alle bezwaren."

Beemster heeft de hulp ingeschakeld van adviesbureau's om het beroep kracht bij te zetten en de alternatieven te onderzoeken. Want die zijn er volgens de onafhankelijke rapporten wel degelijk. "De maximale snelheid kan bijvoorbeeld naar beneden. Hierdoor vermindert het geluid en hoeven er minder bomen te worden gekapt. Hoe harder je mag rijden, des te meer je een 'obstakelvrije' zone moet hanteren. Het bijstellen van die snelheid kan mogelijk veel van de problemen oplossen."

Het is nu aan de Raad van State om het beroep en de alternatieven te toetsen. Er wordt definitief uitspraak gedaan over zes maanden. Ondanks dat dit proces loopt kan de provincie alsnog besluiten te starten met de aanpassingen van de weg. Beemster verwacht echter niet dat dit zal gebeuren.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services