Live Live

Oproep: ‘Steek geen vuurwerk rondom stolpen en andere rietgedekte panden af’

Gepubliceerd: Zaterdag 29 december 2018 09:09

Oproep: ‘Steek geen vuurwerk rondom stolpen en andere rietgedekte panden af’

REGIO – Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Boerderijenstichting Noord-H0lland ‘Vrienden van de Stolp’ en het Westfries Genootschap roepen Noord-Hollanders op geen vuurwerk af te steken rondom stolpboerderijen en andere panden die met riet zijn gedekt. Zo moet brand worden voorkomen. Vorig jaar brandde een stolpboerderij in Berkhout af door vuurwerk.

Vuurwerk, en met name vuurpijlen, zorgen voor brandgevaarlijke situaties bij het afsteken rondom rietgedekte stolpboerderijen, molens en andere gebouwen met rieten daken. Een vuurpijl kan in het riet vast komen te zitten en zo brand veroorzaken. Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de Stolp’ en het Westfries Genootschap hopen daarom dat Noord-Hollanders een veilige afstand van 75 meter 

in acht nemen. Daarbij is het ook van belang te letten op de windrichting.
Eigenaren van stolpboerderijen en andere rietgedekte gebouwen kunnen ook maatregelen nemen. Zo wordt aangeraden om het riet zelf nat te spuiten, bij voorkeur meerdere keren op een dag. Het riet raakt zo verzadigd door vocht en is daarmee veel minder vatbaar voor brand door vuurwerk.
Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Boerderijenstichting Noord-H0lland ‘Vrienden van de Stolp’ en het Westfries Genootschap roepen verder gemeenten op vuurwerkvrije zones in te richten in gebieden met veel rietgedekte panden.

Red de Stolp

Het afgelopen jaar voerden erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Boerderijenstichting Noord-H0lland ‘Vrienden van de Stolp’ en het Westfries Genootschap gezamenlijk actie tegen de stille teloorgang van stolpboerderijen uit het Noord-Hollands landschap onder de noemer ‘Red de Stolp’. Die actie werd een groot succes.

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services