Live Live

Oud-wielerprof Wim Botman uit Avenhorn start morgen in de Ronde van Madagaskar.

Gepubliceerd: Woensdag 06 december 2017 15:46

Oud-wielerprof Wim Botman uit Avenhorn start morgen in de Ronde van Madagaskar.

AVENHORN - Met nog een paar Noord-Hollanders rijdt hij de komende dagen honderden kilometers over de hobbelige snelwegen van het Afrikaanse eiland.

Zaterdag vertrok hij met anderen vanaf Schiphol. Het heeft een paar dagen geduurd voor de wielrenners aankwamen in Toliara, een stad in het zuidwesten van Madagaskar.

Morgen begint het echt voor Wim Botman en zijn reisgenoten uit Haarlem en 'T Zand. "Donderdag begint de ronde met een ploegentijdrit van 25 kilometer." Vandaag wordt gecheckt of al het materiaal het nog goed doet. "En we kijken of we de benen een beetje los kunnen krijgen van de lange reis van de afgelopen dagen", zegt Wim tegen NH Nieuws.

Na de relatief rustige donderdag, begint de race vrijdag echt. "We gaan dan echt 120 kilometer het land in." Wim ziet de race als een uitdaging. Tijdens de verschillende busritten de afgelopen dagen viel hem op dat de wegen op het eiland over het algemeen in zeer slechte staat zijn. "Ik ga er, na alles wat ik heb gezien, echt wel vanuit dat we hele stukken door de greppel heen moeten. Er zitten heel veel gaten in de weg, maar we hebben genoeg binnenbandjes mee."

Pestuitbraak
Hoeveel mensen er aan de ronde van Madagaskar meedoen, weet hij niet. Hij hoopt op zo'n zestig man. Maar het is volgens hem nogal onduidelijk. "Een paar maanden geleden is hier de pest uitgebroken. Toen hebben veel ploegen zich afgemeld", zegt hij nuchter.

Elk jaar is er op het eiland een pestuitbraak, maar dit jaar was de uitbraak heviger dan anders. Zeker honderd mensen zijn aan de ziekte overleden, liet de Wereldgezondheidsorganisatie in oktober weten. Madagaskar is een van de armste landen van Afrika.

De hygiëne is er zeer gebrekkig en daardoor breken die epidemieën uit. Wim is zelf niet bang voor de pest. "De pest is nu weg en daar hebben we geen kans meer op. Hoe groot is de kans dat je het krijgt nou?", vraagt hij zich hardop af.

Duur geintje
Wim doet niet mee aan de Ronde van Madagaskar omdat hij deze wedstrijd ontzettend graag wil winnen. "Vroeger wel en natuurlijk wil ik ergens wel presteren, maar ik doe het vooral om het avontuur. Als je wil presteren, moet je gewoon in Europa hard gaan fietsen en daar wedstrijden winnen." Hij doet vooral mee omdat hij heel graag een keer naar Madagaskar wilde. "Je hebt een lijstje met landen waar je ooit een keer naartoe zou willen. Dit land stond er echt wel tussen. Toen ik ging kijken of hier wedstrijden waren, bleek dat het geval."

Naast de eer en de ervaring levert meedoen aan de race niet veel op. "Het is een duur geintje. Je moet je eigen ticket betalen en je krijgt nagenoeg geen prijzengeld. Maar het is een prachtig mooi eiland, met íets meer heuvels dan ik had gehoopt."

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services