Live Live

Plaatselijke successen behaald voor het behoud van weidevogels

Gepubliceerd: Woensdag 15 mei 2019 17:14

Plaatselijke successen behaald voor het behoud van weidevogels

AARTSWOUD - De weidevogels worden langzamerhand met uitsterven bedreigd. Boswachter Roelf Hovinga is daarom hard bezig ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk vogels behouden worden in West-Friesland. Gelukkig lukt dit zo nu en dan.

Het aantal weidevogels neemt af in heel Nederland. Boswachter Roelf Hovinga is daarom continu bezig met het verbeteren van de leefsituatie in reservaten in West-Friesland, in de hoop dat er weidevogels op af komen.

Eén van de dingen die hij onderneemt is het waterpeil in de landschappen verhogen. Aan het begin van het jaar is dit gedaan bij een paar grote blokken van aaneengesloten weilanden.

Waarom is de weidevogel blij met natte grond?

Dit heeft alles te maken met de voedselvoorziening. Hoe natter het grasland, hoe sneller het gras groeit en de bodem gaat leven. Het bodemleven neemt toe onder een natte oppervlakte en wormen kruipen omhoog. Dit maakt ze makkelijker toegankelijk voor de vogels. In een zachte ondergrond valt tevens makkelijker te prikken dan in een droge en harde grond. Daarom is het ook voor kuikens makkelijker om te jagen in natte grond.

"Het gaat slecht met de weidevogel. Maar te midden van alle teneur zijn er gelukkig nog plaatselijke successen behaald, zoals in de Weelpolder bij Aartswoud", vertelt Hovinga blij.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services