Live Live

Puinhoop bij toezichthouder bezorgt familie peuter Maurycy slapeloze nachten

Gepubliceerd: Zaterdag 26 januari 2019 06:31

Puinhoop bij toezichthouder bezorgt familie peuter Maurycy slapeloze nachten

GROOTEBROEK - De familie van de verongelukte peuter Maurycy is geschokt over de puinhoop bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Onderzoek wijst uit dat er van alles mis was met het toezicht op het springkussen waarbij het vierjarige jongetje om het leven kwam.

"We zijn ons echt kapot geschrokken", vertelt oom en woordvoerder Vincent Pover. "Het is goed dat er maatregelen worden genomen, zodat wat Maurycy is overkomen niet meer gebeurt." Toch is de familie ook boos na het rapport te hebben gelezen. Zo blijkt het niveau van veel NVWA-inspecteurs onvoldoende, liet aansturing te wensen over en functioneerden systemen niet goed.

'Niemand wordt gestraft'
Met een klacht uit 2013, twee jaar voor het noodlottige ongeluk, over het springkussen van Happy Days is te weinig gedaan. Ook bleek het speeltoestel niet gekeurd te zijn. "Gelukkig komt er geld bij om de organisatie te verbeteren. De NVWA erkent ook schuld, maar niemand wordt gestraft voor de dood van mijn neefje.

We gaan ook met onze advocaat in overleg om te kijken hoe we ze voor de rechter kunnen krijgen. Er zou een voorstel komen richting de ouders. Maar we hebben nog niks concreets gehoord." De familie gaat daarom ook een nieuw gesprek aanvragen met de inspecteur-generaal van de NVWA en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft naar aanleiding van het onderzoek meerdere maatregelen getroffen om de organisatie te verbeteren. Zo worden speeltoestellen zonder certificaat sneller buiten gebruik gesteld, komt er extra capaciteit om meldingen en herinspecties af te handelen en komen er meer inspecteurs. "Er moet nog veel werk verzet worden, maar we hebben er vertrouwen in dat de genoemde verbeteringen de NVWA in staat zullen stellen om het toezicht op attractie- en speeltoestellen zorgvuldig vorm te geven", aldus ministers Bruno Bruins van Minister voor Medische Zorg en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Op 4 en 5 maart moeten het kinderdagverblijf die met Maurycy op pad was en het partycentrum Happy Days zich verantwoorden voor de rechter.

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services