Live Live

Realisme en realiteit - Sjaak Grosthuizen

Gepubliceerd: Zaterdag 06 oktober 2018 17:40

Realisme en realiteit -  Sjaak Grosthuizen

2018-10-06
Afgelopen dinsdag was een commissievergadering met – en dat is uitzonderlijk – maar één bespreekpunt. Omdat de agendacommissie heeft bedacht dat de vergadering dus tot hooguit kwart over tien hoefde te duren, hoopte ik, dat de frisdranken en de stukjes kaas en worst dan toch nog langs zouden komen. Gelukkig gebeurde dat ook. We begonnen met een gebakje, omdat Jeroen van der Veer, het opperhoofd van Sociaal Hoorn, jarig was. Veel avonden thuis met mevrouw Grosthuizen zijn een stuk kariger qua hapjes en drankjes.

Behandeld werd het onderwerp: Tijdelijke maatregelen huisvesting spoedzoekers (even tussendoor: mijn correctieprogramma maakte daar soepzoekers van. Daar zou ikzelf nooit op gekomen zijn) en dat leek me een goede keuze. Dit is namelijk het dossier dat een soepele samenwerking tussen alle fracties blijft blokkeren. Nu ben ik een psycholoog van de kouwe grond. Ik heb in onderwijskringen het prachtige spel van actie en reactie op allerlei niveaus mogen aanschouwen en eerlijk gezegd, is dit nu juist wat mij het meest blijft boeien in de lokale politiek.

Het probleem, waar men nog niet mee klaar is, tekende zich af vlak voor de verkiezingen. Twee partijen trokken toen een paar populistische registers met enige jokkernijen open, waarmee ze een prettige hoeveelheid extra kiezers aan zich wisten te binden. Dat zette kwaad bloed bij de partijen die, zeg maar, de wat traditionelere varianten van zieltjeswinnen beoefenden. In de maanden daarna lieten de twee partijen, de VVD en FT, die zo prachtig scoorden op het weren van flexwoningen voor spoedzoekers, aan ieder weten dat de flexwoningen in Hoorn niet doorgaan en dat aan de definitie van spoedzoekers gesleuteld zou worden. Onder spoedzoekers vallen nu een behoorlijk kleinere categorie woningbehoevenden, namelijk jongeren tussen 18 en 21 jaar en mensen uit een relatiebreuk met co-ouderschap.

Dinsdagavond stonden alle fracties op scherp. De verwijten kwamen pas goed op gang, toen Chris de Meij van de VVD liet weten dat hij het zo spijtig vond dat die onenigheid nog immer voortduurde. Het klonk als waar twee strijden, hebben beide partijen schuld. Beng! Judith de Jong van het restant van de PvdA kaatste stevig de bal terug. Tijdens haar woorden zag ik, toen ik naar Chris keek, in gedachten een jongetje dat expres grootmoeders servies aan diggelen gooit en dan op de boosheid reageert met: ‘Wat jammer nu dat er zoveel boosheid is. Met vriendelijkheid naar elkaar krijg je toch een veel prettiger sfeer?’

Menno Jas van De Realistische Partij bracht als nieuweling in de politiek nog andere aspecten naar voren. De statushouders pikken namelijk alle woningen in, vindt hij en dat is een schande. Deze mening is geen discriminatie betoogde hij. Ik dacht toen: je zou artikel 1 van de grondwet eens moeten lezen. Dat scheen hij te hebben aangevoeld, want even later citeerde hij uit dit artikel om aan te tonen dat juist het eigen volk wordt gediscrimineerd. Waarschijnlijk kwam hij met dit sterke staaltje omdenken, omdat zijn achterban ook eigen interpretaties heeft van grondwettelijke artikelen.

Menno vergeet soms dat je goed moet formuleren wat je bedoelt met je woorden. Zo vergeleek hij de expats die veel woningen uit het middensegment dreigen te kapen omdat ze bereid zijn veel meer te betalen en die hier komen om te werken en iets bij te dragen aan onze maatschappij met mensen uit het sociale woonsegment die helemaal niks bijdragen. Robert Vinkenborg van HOP zou met allemaal onwaarheden aankomen en aan dat soort jokken lijkt Menno een broertje dood te hebben. Even later ontkende hij stellig dat hij de uitlating over hen die niets bijdragen aan de samenleving gedaan heeft. En toen zag ik als amateur-psycholoog de overeenkomsten met politici in delen van het vrije westen en aan weerszijden van de Wolga: gewoon alles glashard ontkennen, hoe hard de bewijzen ook zijn. Dat is niet liegen, maar gewoon nieuwe politiek. Buiten Hoorn kun je daar gemakkelijk mee wegkomen. In Hoorn ook?

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services