Live Live

Sebastiaan Circkens uit Enkhuizen wil voor verrassing zorgen op Kart World Championship

Gepubliceerd: Vrijdag 12 januari 2018 09:25

Sebastiaan Circkens uit Enkhuizen wil voor verrassing zorgen op Kart World Championship

ENKHUIZEN - Karten; voor veel mensen een leuke activiteit tijdens een gezellig avondje uit, voor anderen een echte topsport. Dat geldt ook voor de 39-jarige Sebastiaan Circkens uit Enkhuizen. Na een aantal jaren afwezigheid in het 'kartcircuit' wil Sebastiaan dit jaar heel graag meedoen aan het Kart World Championship, dat van 25 tot en met 29 juli in Polen plaatsvindt. "Daarvoor ga ik natuurlijk hard in training én niet onbelangrijk: ik heb sponsors nodig. Aan deelname aan het WK hangt een flinke prijskaart."

Sebastiaan stapte voor het eerst in 1999 in een kart. "Dat was tijdens een uitje met wat vrienden. Ik vond het meteen leuk om te doen. De adrenalinekick die ik ervan kreeg was fantastisch. En dat gevoel heb ik nog steeds als ik aan het karten ben hoor!" Al snel deed Sebastiaan in 2000 mee aan het Nederlands kampioenschap. "Die eerste kampioenschappen eindigde ik steeds als laatste", lacht Sebastiaan. "Maar ik leerde er wel heel veel van. En daardoor werd ik tóch steeds sneller en beter, met als resultaat dat ik in 2003 en 2004 met de teamkampioenschappen Nederlands kampioen werd. Die wedstrijden werden toentertijd zelfs nog op televisie uitgezonden. Het was een grote droom die uitkwam. In 2005 deed ik als enige Nederlander mee aan het WK in Phoenix in de Verenigde Staten. Ik eindigde in de top 10! Het jaar erop schopte ik het tot de tweede plek én een eerste plaats met het Amerikaanse team waarvoor ik reed."

Aparte rijstijl
Sebastiaan heeft tijdens het racen een vaste coach: zijn vrouw Cynthia. Zij behoudt vanaf de zijlijn het overzicht op de baan en de rondetijden. "Ik heb haar op de kartbaan leren kennen, dus het is niet zo gek dat zij ook gek is op karten en er bovendien verstand van heeft. Zij kan mij tijdens een wedstrijd of training precies vertellen waar mijn verbeterpunten liggen." Naar eigen zeggen rijdt Sebastiaan anders dan andere karters. "Ik heb inderdaad een aparte rijstijl, dat geef ik toe. Mijn lijnen zijn volgens andere karters 'verkeerd'. In mijn ogen zijn ze natuurlijk niet verkeerd, maar anders én snel. Ik neem bochten op mijn eigen wijze en die manier werkt voor mij. Ik heb er in ieder geval goeie resultaten mee behaald! Bovendien houd ik van dingen uitproberen; je weet immers nooit of er tijd mee te winnen valt."

Wereldtop
Hoewel Sebastiaan het allerliefste meedoet aan kartwedstrijden, stond de sport na zijn laatste WK in 2013 op een laag pitje. Drie jaar geleden verhuisde hij vanuit Den Haag naar Enkhuizen. "In Den Haag kende ik veel andere karters en was ik een bekend gezicht op de kartbaan in die regio. In West-Friesland is dat nog even anders en moet ik nog veel mensen leren kennen, en zij mij uiteraard. Bovendien kwam het door de geboortes van mijn onze twee kinderen Luuk (4) en Amy (3) er niet van om vol voor het karten te gaan. Nu zij wat groter worden wil ik me weer helemaal op het karten gaan storten én de sport op de kaart zetten. Ik weet dat ik het nog steeds kan, dat het in me zit om te winnen. Daar ben ik klaar voor. Daarom wil ik ook zo graag meedoen aan dat WK in Polen en me weer gaan mengen met de wereldtop. Ik hoop dat ik het financieel allemaal rond kan breien; dat zou fantastisch zijn!"

Het lijkt Sebastiaan heel leuk om groep karters uit de regio West-Friesland samen te stellen om bijvoorbeeld één keer per maand op een vaste avond samen te gaan karten, waarbij het plezier natuurlijk voorop staat. "Daarnaast zou het helemaal geweldig zijn als er een Nederlands team van vier tot acht coureurs gevormd kan worden, die mee kan doen op WK's. In Nederland loopt zoveel talent rond; het zou zeker moeten lukken."

Interesse in sponsoring? Zonder sponsors redt Sebastiaan het niet om deel te nemen aan het WK. Neem voor meer informatie contact op met Sebastiaan via sebastiaan@circkens.com. Meer informatie over het WK staat op www.kartworldchampionship.com.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services