Live Live

Sluis Rustenburg de hele zomer open

Gepubliceerd: Maandag 16 april 2018 14:07

Sluis Rustenburg de hele zomer open

KOGGENLAND - In de zomer van 2017 startte Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier samen met het Recreatieschap een proef om de sluis en brug bij Rustenburg doordeweeks te laten bedienen door vrijwilligers. De vrijwilligers volgden hiervoor bij de gemeente Koggenland de opleiding tot sluis- en brugwachter en hebben het vereiste BHV-diploma gehaald.

De sluis was voorheen alleen in het weekend geopend. Door de ruimere openstelling maken vooral veel recreatievaarders gebruik van de sluis in de route naar Opmeer en Verlaat. Op grond van de goede ervaringen is besloten ook dit jaar de sluis en brug doordeweeks door de vrijwilligers te laten bedienen. De sluis is op maandag t/m vrijdag open tussen 10.00 en 12.00 en tussen 14.00 en 17.00 uur. De vaarroute Rustenburg-Verlaat maakt deel uit van het sloepennetwerk. Er is door verschillende partijen hard gewerkt aan de ontwikkeling van dit sloepennetwerk. Op zaterdag 2 juni vindt hiervan de officiële opening plaats.

Caroline van der Pol, wethouder van de gemeente Koggenland geniet van het pittoreske plaatje dat de sluis bij Rustenburg biedt. “Dit gebruik moet je gewoon stimuleren. Iedereen heeft de mond vol van waterrecreatie, maar daar moet je dan natuurlijk wel iets mee doen. Zeker met die mooie omgeving die we hier hebben.” Renate Zwart van Recreatieschap West-Friesland vindt het ook belangrijk dat de sluis vaker bediend wordt. “ Dit is heel goed voor de ontwikkeling van het vaarroutenetwerk en het sloepennetwerk. We hopen door de ruimere openingstijden het gebruik van de sluis en daarbij het varen in West-Friesland te stimuleren en de kwaliteit van het netwerk te verbeteren.” Het netwerk met de sluis is onderdeel van het natuur- en recreatieplan 2016 van het recreatieschap. Hoe druk het gaat worden kan zowel het recreatieschap als het Hoogheemraadschap niets over zeggen. Dat is volgens Kristiana Anusa van HHNK weersafhankelijk. Alle betrokkenen bij de sluis van Rustenburg zijn het over een ding eens. Op het water in West-Friesland valt heel veel te ontdekken.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services