Live Live

Smog onderweg naar delen van West-Friesland: vooral in Hoorn verwacht

Gepubliceerd: Donderdag 25 juli 2019 14:55

Smog onderweg naar delen van West-Friesland: vooral in Hoorn verwacht

WEST-FRIESLAND - Voor delen van Noord-Holland heeft het RIVM vanochtend een smogalarm afgegeven. In een deel van West-Friesland is de luchtkwaliteit 'slecht', terwijl de luchtkwaliteit in de rest van de provincie 'onvoldoende is'. Met name gemeente Hoorn, Drechterland en Koggenland zal vandaag smog gaan ervaren. Dit meldt mediapartner NH Nieuws.

De komst van smoglucht betekent dat iedereen - dus niet alleen de kwetsbare groepen - last kunnen krijgen van de luchtverontreiniging. Op zonnige dagen als deze kan de ophoping van luchtvervuiling smog veroorzaken. Zonlicht zet vervuilende stoffen in de lucht om in ozon, waardoor zogeheten zomersmog ontstaat. Pas als het zaterdag of zondag gaat regenen, neemt de hoeveelheid ozon in de lucht af.

Klachten
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan iedereen last krijgen van de luchtverontreiniging. Het gezondheidsinstituut adviseert mensen die klachten hebben om binnen te blijven, zolang het daar koel genoeg is.

Lees ook: LIVEBLOG: Mogelijk opnieuw een hitterecord vandaag! Dag drie van code oranje

Smog door ozon kan hoesten, kortademigheid, verergering van astmaklachten en een verslechtering van de longfunctie veroorzaken. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services