Live Live

Spetterend begin van 2019 bij Volkssterrenwacht Orion.

Gepubliceerd: Maandag 07 januari 2019 13:14

Spetterend begin van 2019 bij Volkssterrenwacht Orion.

Volkssterrenwacht Orion zet zijn deuren open voor publiek, zowel jeugd als volwassenen,  het aanstaande weekend van 12 en 13 januari; het wordt een spetterend weekend, waarin veel zaken onder de aandacht komen. 

Bij Orion is er een kijkavond op zaterdag 12 januari van 19 – 22 uur en openstelling op zondag 13 januari van 13 – 17 uur.
 
Bezoekers zijn van harte welkom om een blik te komen werpen door de grote telescopen om een reisje  langs de sterrenhemel te maken.
 
Als eerste demonstraties  van LunaTix Star Trackers; een fantastisch educatief sterrenkundig en ruimtevaartgericht educatief bordspel ontwikkeld door Vincent Verhoeven met tekeningen van oa André De Coster, Nancy Scherlynck en Marian Pontier. Alle drie ook 'SSVI kunstenaars'. Het project Sterren Schitteren is een internationale projekt op initiatief van de belgische sterrenwacht Armand Pien, onderdeel van de Universiteit  in Gent.
 
De bedoeling van dit projekt is om kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare mensen  de kans te bieden om  de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Meer informatie hierover is in te winnen bij volkssterrenwacht Orion via : info@volkssterrenwachtorion.nl of via 0648850445.
 
Het gaat  bij dit spel om een ruimte race tussen de verschillende aardse continenten met als doel om uiteindelijk als eerste naar de maan te vliegen. In augustus 2018 was er een testmiddag van dit indrukwekkende ruimtespel. Afbeeldingen van een aantal speelkaarten zijn gemaakt door Marian Pontier uit Enkhuizen, die ook aan de Sterrenwacht Orion verbonden is. Marian Pontier kwam eerder in het nieuws door haar leerzame stripverhaal “Sterre het ruimteheksje”. 
Dit leuke en leerzame ruimtespel is binnenkort te bestellen door de echte ruimteliefhebbers. Meer info: http://armandpien.be/page/lunatix.
 
Tijdens de publieksopenstellingen bij Orion  aanstaand weekend zal er ook aandacht zijn voor het kick-off event “ 100 uren van de sterrenkunde”; ter ere van het 100 jarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie ( IAU) van 10 tot en met 13 januari 2019; er worden wereldwijd  tal van activiteiten georganiseerd worden om het brede publiek te laten kennismaken met als  centrale thema ‘Under One Sky’ (Onder één hemel): een eeuw van astronomische ontdekkingen wordt onder de aandacht gebracht. Meer informatie: www.iau-100.org
 
Er kan tijdens de kijkavond op 12 jan. niet alleen door de telescopen naar o.a. de Maan gekeken worden; ook in de expositieruimte van Orion zijn weer diverse nieuwe schaalmodellen o.a. hoe men denkt te kunnen wonen op de planeet Mars, te bewonderen.
 
En er is van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie (waaronder een mooie collectie meteorieten, mineralen, fossielen en dino-onderdelen).
Ook leuke doe-dingen zijn er te doen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion en er wordt uitleg gegeven over de breking van licht, statische elektriciteit en magnetisme, er kan gekeken worden door microscopen en een interactief reisje worden gemaakt door het heelal via het grote touchscreen.
 
Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven.
 
Zowel op 12 als op 13 jan. kan er in het planetarium door de aanschaf van een nieuw software programma voor de speciale planetariumbeamer nog beter op vragen van bezoekers worden ingegaan. Er zijn nog meer korte filmpjes dan voorheen te zien over allerlei onderwerpen over sterrenkunde en ruimtevaart zoals: zwarte gaten, een reis door het ISS ruimte station zodat een goede indruk krijgt hoe het daar aan de binnen- en buitenkant uit ziet, diverse filmpjes van het noorderlicht en over de geschiedenis van de ruimtevaart, een animatie hoe de robot wagen Curiosity op de planeet Mars is neergezet.
 
Locatie van volkssterrenwacht Orion is  het Streekbos Paviljoen ( op de 1e verdieping) aan de veilingweg 21B  aan de rand van het natuurgebied het Streekbos in Bovenkarspel
.
De toegang is gratis en er hoeft van te voren niet te worden aangemeld. Meer info op: www.volkssterrenwachtorion.nl of 0648850445

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services