Live Live

Spotlight op subsidiebezuinigingen door leegloop jeugdzorg

Gepubliceerd: Dinsdag 14 mei 2019 15:52

Spotlight op subsidiebezuinigingen door leegloop jeugdzorg

Het is geen geheim dat de gemeente Stede Broec financieel in zwaar weer verkeert door de leegloop op jeugdzorg. Als het aan de oppositie ligt, worden de subsidies strenger gecontroleerd. Wethouder Lydia Groot ziet hier echter geen heil in.

Zo meldt mediapartner NH Nieuws. De gemeente Stede Broec moet de touwtjes aan elkaar knopen als het aankomt op de financiën voor de aankomende jaren. Jeugdzorg kost veel geld en laat de begroting droog achter. Om die reden moet nu elk dubbeltje op zijn kant, waaronder het uitdelen van subsidies.

Niet realistisch
Het subsidiebeleid van 2020 is gepresenteerd en de oppositie is niet blij met de inhoud en de toon. De verantwoordelijke wethouder Lydia Groot belooft namelijk in het beleid dat de lokale verenigingen zich geen zorgen hoeven te maken dat hun subsidie wordt gekort. "Het is niet realistisch om dit te zeggen. Dat deze belofte is gedaan verwondert ons heel erg", aldus VVD'er Tjebbe Tip.

Te makkelijk
De oppositie vindt dat er teveel verenigingen zijn die 'makkelijk' een subsidie krijgen, terwijl de gemeente al het geld hard nodig heeft. "Aanvragen worden niet getoetst of gecontroleerd. Als ik een rijke man ben uit Stede Broec, mag ik een klaverjasclub oprichten en krijg ik zelfs een aanmoedigingssubsidie. Je zou er dan geen recht op moeten hebben, maar in onze gemeente krijg je het gewoon."

Lokale verenigingen beschermen
Stede Broec moet volgens de VVD binnen zeer korte tijd miljoenen bezuinigen, willen ze niet in grote problemen komen. "Daar past dit beleid niet bij. Overal moet worden bezuinigd, ook op subsidies", aldus Tip.

Wethouder Lydia Groot is het hier niet mee eens. "Het gaat niet helpen om de lokale verenigingen, die zoveel betekenen voor de inwoners, te korten op hun subsidie van driehonderd euro. Daar richt je meer schade mee aan dan je er profijt van hebt. Dat zet echt geen zoden aan de dijk."

Het nieuwe subsidiebeleid wordt volgens Groot wel degelijk aangescherpt en zal bijdragen aan de bezuinigingen. Toch gaat er naar verwachting geen enorme veeg door de pot. "Het verenigingsleven is namelijk het cement van onze samenleving."

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services