Live Live

Start gemaakt met kaalslag zieke iepen op de Vest

Gepubliceerd: Donderdag 11 juli 2019 16:37

Start gemaakt met kaalslag zieke iepen op de Vest

ENKHUIZEN - De gemeente heeft een start gemaakt met het kappen van acht zieke iepen aan de Vest. De bomen die ter hoogte van de Nassaustraat staan zijn besmet met de iepenziekte en met kappen wordt voorkomen dat andere bomen worden aangestoken.

Begin juli kondigde de gemeente al aan dat er acht zieke bomen gekapt zouden worden. De iepenziekte is een bomenziekte die veroorzaakt wordt door een schimmel, uiteindelijk zal de zieke iep doodgaan. De ziekte wordt verspreidt door de iepenspintkever die van boom naar boom kruipt en door wortelcontact tussen zieke en gezonde bomen. De iepenziekte is niet besmettelijk voor mensen.

Na de kap zal de vest twee jaar lang een leeg aanblik hebben, daarna worden er andere nieuwe iepen van een andere soort aangeplant die beter bestand zijn tegen de iepenziekte. Er moet twee jaar gewacht worden met nieuwe aanplant omdat de ziekte dan ook uit de grond verdwenen is.

Het hout van de zieke iepen wordt afgevoerd en vernietigd nadat de schors er van af gehaald is, de kevers zitten namelijk verborgen onder de schors. Daarom mag het afvalhout ook niet als brandhout verkocht worden omdat de verspreiding  via de kevers dan verder kan gaan.

Foto : Wim Langbroek

Mail de redactie voor tips en weetjes op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services