Live Live

Sterrenwacht Orion niet meer open voor grote publiek

Gepubliceerd: Vrijdag 07 september 2018 16:48

Sterrenwacht Orion niet meer open voor grote publiek

BOVENKARSPEL - Grote publieksopenstellingen bij Sterrenwacht Orion zijn voorlopig alleen nog maar geschiedenis. Bij deze evenementen zoals b.v. kijkavonden, landelijke sterrenkijkdagen, zon- en maansverduisteringen enz, konden de bezoekersaantallen oplopen van enkele tientallen tot ruim 300 á 400 bezoekers per avond. Alle bezoekers werden dan in de gelegenheid gesteld om door grote telescopen naar de ruimte, zon en maan te kijken. En voor jong en oud waren er leerzame filmvoorstellingen in het planetarium dit alles altijd onder deskundige begeleiding van een groep enthousiaste vrijwilligers.

Nu er al een aantal weken geen publieksopeningen meer gehouden zijn komen er regelmatig vragen vanuit het publiek waarom de Sterrenwacht niet meer open is. De oorzaak hiervan ligt aan tekortkomingen aan de brandveiligheid van het Streekbospaviljoen. Deze tekortkomingen stammen nog uit de tijd dat het streekbospaviljoen net werd gebouwd. Achteraf is pas gebleken dat het houden van deze publieksopenstellingen verstrekkende gevolgen kan hebben op het moment dat er zich een calamiteit zou voordoen in het streekbospaviljoen.

Door de gemeente Stedebroec en de Veiligheidsregio zijn er nu eisen opgelegd waaraan de sterrenwacht zich dient te houden. Dit betreft het maximaal aantal personen dat zich in een ruimte van de sterrenwacht mag bevinden. Hierdoor komt de sterrenwacht uit op hele lage aantallen bezoekers die zich nog in de verschillende ruimtes mogen bevinden. Bijvoorbeeld in de koepel mag zich nog maar 1 bezoeker tegelijkertijd bevinden, in het planetarium zes personen. Met deze lage aantallen toegestane bezoekersaantallen is het voor de sterrenwacht niet meer doenlijk om publieksopenstellingen te houden. Het rondleiden van bezoekers op afspraak zoals scholen, kinderpartijtjes, lezingen en ledenactiviteiten kan voorlopig nog wel gewoon doorgaan omdat hierbij de bezoekersaantallen controleerbaar blijven.

De voorzitter en een aantal bestuursleden van de sterrenwacht zijn al geruime tijd in overleg met de betreffende instanties om de tekortkomingen op het gebied van de brandveiligheid opgelost te krijgen echter ziet het er nog niet naar uit dat er op korte termijn een oplossing in het verschiet is.

Bij een belletje naar de gemeente Stedebroec om uitleg over de situatie te vragen laat de woordvoerder van de gemeente weten dat er momenteel niemand beschikbaar is om over de ontstane situatie uitspraken te doen.
 
Foto: Theo Mulder

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services