Live Live

Thom ten Harkel al 40 jaar dirigent en weet niet van opgeven

Gepubliceerd: Woensdag 03 april 2019 14:45

Thom ten Harkel al 40 jaar dirigent en weet niet van opgeven

WOGMEER - Al 40 jaar zet dirigent Thom ten Harkel menig koor naar zijn hand. Ook op zijn 87ste is hij zo scherp als een mes wanneer hij voor een koor staat. Zo ook bij het Wogmeers Vocaal Ensemble, waar hij momenteel invaldirigent is. NH Nieuws zocht hem op. 


Momenteel leidt hij nog drie verschillende koren, en dat op zijn leeftijd. "Ik heb het geluk dat ik een sterk lijf heb. Daar moet je dankbaar voor zijn", vertelt Ten Harkel voor de camera van NH Nieuws als wij hem opzoeken bij een repetitie van het Wogmeers Vocaal Ensemble.

Het koor, dat voornamelijk muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw zingt, moet het sinds enige tijd zonder hun vaste dirigente Didi Coljée doen na een zwaar auto-ongeluk. "Ik blijf het koor dirigeren tot zij weer beter is", vertelt de dirigent, die als motto heeft: "Van zingen blijf je jong."

Van alle markten thuis
Dat zingen doet hij als sinds zijn achtste. Een korte carrière als biologieleraar was niet aan hem besteed, dus stortte hij zich gauw weer op de muziek. Dirigeren doet hij inmiddels al 40 jaar: van oude Gregoriaanse muziek, tot acapella pop. Thom ten Harkel is van alle markten thuis.

Het Wogmeers Vocaal Ensemble is daarom ook maar wat blij dat de ervaren rot in het vak bereid was om in te vallen als dirigent. "Na het ongeluk van onze dirigente zijn we als bestuur bij elkaar gekomen met de vraag 'hoe nu verder?' Toen kwamen we op het idee om Thom te vragen, hij kwam al vaak luisteren bij concerten van ons", vertelt Gerda Witte.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services