Live Live

Topdrukte bij Wognumse kersenteler: 'maar oppassen voor Suzukivlieg'

Gepubliceerd: Maandag 29 juli 2019 12:37

Topdrukte bij Wognumse kersenteler: 'maar oppassen voor Suzukivlieg'

Kersenteler Erik Appelman uit Wognum en zijn medewerkers hebben het er druk mee. De volle bomen met kersen worden zo snel mogelijk geplukt. Om schade door de hitte te voorkomen, maar vooral ook om de Suzukivlieg buiten de deur te houden.  Dat meldt mediapartner NH Nieuws.

Appelman is blij met de oogst tot nu toen. "Dit is een prachtige tros. Zo mooi zijn ze niet allemaal. Maar het zijn prachtige kersen." Terwijl een deel wordt geplukt, moet een ander soort nog rijpen. Veel van de bomen zijn ingepakt in wit doek, en niet zonder reden.

Gevaar van de Suzukivlieg
"Dat is om de Suzukivlieg tegen te houden. Die leggen dan eitjes in de kersen. En als ze binnen drie weken weer vlieg zijn geworden kunnen die ook weer eitjes leggen. En dan is zo je kersenoogst vernietigd. En door dit net kunnen ze niet heen vliegen", vertelt de teler.

Een deel van de kersen gaat naar de supermarkt, maar ook op het terrein zelf wordt naast bakjes kersen ook kersenwijn, -sap en -jam verkocht. "We gaan om tien uur open, maar om kwart voor tien stond de eerste al voor de deur zegt één van de verkopers. Een klant vertelt terwijl hij net een kers in z'n mond stopt: "Ik was hier twee weken terug al voor jam. En nu ben ik er weer voor de sap en een los bakje kersen. Ze zijn echt heerlijk."

 

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services