Live Live

Topjaar voor West-Friese wijnen: 'het is een zalfje op de tong'

Gepubliceerd: Woensdag 24 juli 2019 16:11

Topjaar voor West-Friese wijnen: 'het is een zalfje op de tong'

Reikhalzend keek wijnboer Siem Loos vorig jaar uit naar de wijnen die 2018 zouden brengen. En nu ze in de flessen zitten blijkt het inderdaad een topjaar te zijn geweest voor de Wognummer, zo weet mediapartner NH Nieuws.

Het langdurige droge, warme en stabiele weer zorgde voor een beter jaar dan ooit voor Wijngaard Saalhof. Doordat er veel meer druiven geoogst konden worden, was er niet allen meer, maar kon er ook nog kritischer gekeken worden naar de kwaliteit. "Het is fantastisch. Ze zijn nog lekkerder dan ze al waren", aldus Loos.

Het leverde zes verschillende wijnen op, waaronder zelfs eentje van de Rieslingdruif. "Dat is heel bijzonder. Want de Riesling wordt zo noordelijk als hier bijna niet rijp. Maar vorig jaar lukte dat. Dus daar hebben we een wijn van gemaakt", aldus de wijnboer.


'Het is een zalfje op de tong'
Ondertussen staan vaten een Pinot Noir en de Rondo nog te rijpen. "De Pinot Noir kan binnenkort gebotteld worden, maar de Rondo moet nog wel een half jaar in het vat blijven, dat is een stevige rode wijn. Maar hij is nu al heel mooi en rond. Het is gewoon een zalfje op de tong."

Grote vraag is natuurlijk wat 2019 gaat brengen. Wordt het weer zo'n mooi jaar voor de Nederlandse wijnboeren? "Dat weten we nog niet. Nu is het extreem warm. Maar vorige week was er nog veel regen, dus dat maakt het wel moeilijk. Het zou wel heel bijzonder zijn als we dit jaar weer zo'n mooie wijn kunnen maken. Maar je weet het niet". vertelt Loos.

 

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services