Live Live

Van God los - Sjaak Grosthuizen

Gepubliceerd: Zaterdag 12 januari 2019 18:05

Van God los - Sjaak Grosthuizen

Afgelopen maandagavond was de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hoorn. Een nieuwjaarsfeestje: leuke opening met dans en presentaties van mooie plannen in Hoorn die te maken hebben met de Gouden Eeuw. Ik kwam voor het netwerken, zoals velen. Om vrienden en andere bekenden te ontmoeten, die je in de loop van het jaar ook op andere manieren zult tegenkomen. De sfeer was goed. Groeten en handjes geven hoeft niet vervelend te zijn. Vrolijke glimlachjes en gezellige babbeltjes en heel af en toe een zakelijk tintje maken voor mij een receptie een avondje genieten.

Goed beschouwd openbaart zich tijdens zo’n evenement een aantal fantastische gevoelselementen die niet te koop zijn. Gezelligheid, vriendelijkheid, vriendschap, geborgenheid, bevestiging en zelfs liefde waren te ervaren. Zijn er kostbaarder ervaringen denkbaar? Geheel gratis verkrijgbaar. De enige investering die je ervoor dient te doen is zelf gezelligheid, vriendelijkheid, vriendschap, geborgenheid, bevestiging en zelfs liefde te schenken. Van mij hoef je dat niet eens onbaatzuchtig te doen, want niets kent een hoger rendement.

God is liefde hoor en lees ik van echte gelovigen, die deze boodschap uit de Bijbel graag verkondigen. Neem dat nu eens letterlijk, zou ik zeggen en draai de boodschap ook eens om. Liefde is God. Wanneer je dit als leidraad voor je leven gebruikt, dan kun je alle zogenaamde heilige geschriften op de boekenplank laten of verpatsen aan een antiquariaat. God is liefde en liefde verkrijg je door liefde te schenken. Je hoeft er niet voor geknield, de handen vroom gevouwen en met geloken oogleden de liefde aan te roepen. Als ik echte liefde wil ervaren toon ik ook echte liefde. Mevrouw Grosthuizen is daar evenals ikzelf al vele jaren bijzonder gelukkig mee.

Hoe schril tekenen zich dan de onverbiddelijke uitspraken af vanuit extreem religieuze kringen van elke denkbare godsdienst op deze wereld. Hun God stelt eisen aan wat we doen en denken. Afwijken van wat de diverse profeten uit Gods mond hebben opgetekend leidt onherroepelijk tot hel en verdoemenis. Zo moeten we de Nashville-verklaring ook duiden. Totaal respectloos reageren op alles wat afwijkt van vers zus en zo uit het heilige boek dit of dat. Dit keer waren het uitspraken over homoseksualiteit, die totaal buiten ons grondwetsartikel nummer 1 vielen. Nu weten we dat er in ons land nog mensen rondlopen die menen de hel in te gaan, wanneer ze niet blind geloven wat hun Bijbelvaste voorgangers hen voorhouden. Dat mag. Gewoon hek eromheen en binnen houden. We hebben ook dierentuinen.

Maar dit soort mensen heeft ook een politieke organisatie waarmee ze hun goddeloze ideeën willen opdringen aan hen die zich verlost weten van religieuze geestesbeknellingen. Deze groepering mag gewoon in Nederland, terwijl we wel te hoop zouden lopen wanneer Hells Angels of de NSB politiek actief zouden willen zijn. Nu is het wel zo dat elke keer dat de SGP weer eens in het nieuws komt vanwege het negeren van artikel 1 er mensen zijn die zich even druk maken. Bij de SGP weet men intussen, dat ze zich dan even gedeisd moeten houden om voorts op de oud-Bijbelse voet weer verder te gaan, wanneer het stof van verontwaardiging is neergedwarreld. Of men biedt gekwetst aan om in gesprek te gaan, met respect voor elkaars standpunten. Mijn respect voor hun standpunt en zijzelf is net zo groot als hun respect voor standpunten die zij liever niet uit hun Bijbel destilleren. Op dit moment is dat bij mij nul, omdat ik het moment nog moet meemaken dat zij bereid zijn tot een compromis.

In de Hoornse politiek zit iemand die een beetje in de rotsvaste christelijke hoek zit. Kees Maas is van de ChristenUnie en die is minder erg. Maar net zo min als ik van mijn moslimvrienden elke keer na een aanslag vereis dat zij zich uitspreken tegen moslimterreur, verlang ik van Kees dat hij zich tegen de Nashville-verklaring uitspreekt. Ik verdenk hem er zelf van een vriendelijke houding te laten zien tegen mensen waarvan hij weet dat ze niet de Bijbelse man-vrouwrelatie ambiëren. En zolang we in de raad spreken over huizenbouw, infrastructuur, hulp aan behoeftigen en Gouden Eeuwvieringen zal het mij worst zijn wat hij vindt van de Nashvillerotzooi. Zolang zijn handtekening er niet onder prijkt kan ook hij rekenen op bejegeningen waarmee ik overal van die goddelijk gelukkige momenten beleef. Je zou die Schriftgeleerden eigenlijk eens een cursus liefde moeten geven. Maar ik vrees dat zij zich liever houden aan Gods Woord dan aan God zelf.

 
2019-01-12

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services