Live Live

Veertien jaar na de kunstroof in het Westfries Museum zijn nog steeds werken zoek.

Gepubliceerd: Donderdag 10 januari 2019 18:32

Veertien jaar na de kunstroof in het Westfries Museum zijn nog steeds werken zoek.

HOORN - Exact veertien jaar na de kunstroof in het Westfries Museum zijn nog steeds werken zoek. Vijf schilderijen doken eerder op in Oekraïne en daar moeten ook nog negentien andere kunstwerken liggen. Rondom het onderzoek is het angstvallig stil.

"Er zijn nog steeds gesprekken met betrokkenen. Maar het interesseert ze geen moer in Oekraïne wat Nederland ervan vindt, aldus kunstdetective Arthur Brand.

In de nacht van 9 op 10 januari in 2005 schakelden dieven het beveiligingssysteem uit en liet een van hen zich insluiten in het museum. Na sluitingstijd kon de dader op z'n gemak zijn slag slaan. Hij gaat er met 24 schilderijen en zilverwerk vandoor. In 2016 komen via de Oekraïnse veiligheidsdienst vijf schildererijen terug, maar daarna wordt het stil.

"In 2016 had Oekraïne er belang bij om er goed op te staan bij Nederland. Dit vanwege het referendum voor het asscociatieverdrag met Oekraïne. Nu is dat niet meer zo, en sindsdien hebben we ook niets meer van ze gehoord, ondanks toezeggingen dat ze zouden helpen", vertelt de kunstdetective.

'Ze komen terug'
Ook al is het stil, betekent dat niet dat de hoop is opgegeven. "We moeten onze vinger er weer achter krijgen. Dat we bijvoorbeeld weer een foto krijgen, dan kunnen we gelijk het draaiboek erbij pakken", zegt Ad Geerdink, directeur van het museum. "Ik weet uit betrouwbare bron dat ze alle negentien nog bestaan", vult Brand aan. "Een zaak is nooit mislukt. Dan loopt het gewoon nog. Die schilderijen komen terug, alleen is dat een zaak van de lange adem."

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services