Live Live

Vermakelijk

Gepubliceerd: Dinsdag 21 augustus 2018 10:39

Vermakelijk

Enkhuizen heeft haar inwoners en bezoekers veel te bieden wat betreft vermaak. Zo kun je diverse musea bezoeken. Of je kunt naar een cultureel centrum waar muziek- en theatervoorstellingen plaatsvinden en waar ook een cinema is gehuisvest.

Door het jaar heen zijn er in de stad diverse concerten bij te wonen en te beluisteren. Wat betreft horeca is er een scala aan eettentjes en barretjes te vinden. Op het gebied van biologisch en veganistisch eten kom je in de haringstad van een koude kermis thuis.

Kermis is een jaarlijks terugkerende festiviteit. ‘Vroeguh’ had je twee keer per jaar een kermis in de stad, de voorjaars- en de najaarskermis. De voorjaarskermis sloot af met Lappendag en de najaarskermis sloot af met de Harddraverijdag. Tegenwoordig bestaat slechts nog de kermis in het voorjaar en is de Harddraverijdag een evenement op zich geworden. Eenieder die van de horeca leeft wil op zo’n dag graag iets verdienen aan de mensen die erop afkomen.

Dit jaar bracht dat enige onmin tussen de organisatie van de Harddraverij en een gevestigde onderneming gelegen aan het traject van de baandraverij. De onderneming wil op deze dag ook graag goed bereikbaar zijn voor de aanloop aan mensen op deze dag. Omdat dit organisatorisch dit jaar niet meer haalbaar bleek, is er in een overleg onder toezicht van de burgemeester een akkoord bereikt. De onderneming is een alternatief aangereikt om op een andere dag festiviteiten te houden waardoor ze wellicht nog in staat is om een graantje te stoken en mee te pikken. Volgens het archief van het Nationaal Draf- en rensport Museum is de Harddraverij één der grootste nationale vermaken in Holland en Friesland

Op dit moment wordt er vermaak geboden met een grootscheepse productie op het Enkhuizer Zand, ’De Ontdeckingh’. Het verleden van twee van de grootste ontdekkingsreizigers van Enkhuizen wordt hier ten tonele gebracht. Geschiedenis is in mijn opinie vaak een enigszins opgeklopt tafereeltje. Hoe weet je nu wat er precies waar is van wat je verteld wordt? Het wordt geschreven vanuit de observatie van een persoon en is veelal gebaseerd op een mening. Het is natuurlijk ook geschreven vanuit een andere tijdsgeest. Is de mening waar? Altijd leuk om over na te denken.

Naast De Ontdeckingh is er ook een circus neergestreken in Enkhuizen. Dit jaar is het terrein waar jaarlijks een circus huisvest wel heel miniem bevolkt. Slechts enkele wagens en een handjevol dieren zijn er te zien. De Enkhuizer raad heeft er enkele jaren geleden voor gekozen om circussen geen toestemming meer te geven om wilde dieren als vermaak mee te brengen. Circussen mogen de stad wel aandoen met gedomesticeerde dieren en huisdieren.

Tijdens het rondtrekken van het ene naar het andere dorp (stad) zitten de dieren opgesloten in wagens. Als ze niet in een wagen opgesloten zitten, liggen ze aan een ketting. Het zijn en blijven toch wilde dieren. In de piste mogen ze dan een kunstje vertonen, zoals bijvoorbeeld door brandende hoepels springen. En als ze dat niet willen, dan krijgen ze klappen met de zweep. De mens die het dier voor vermaak gebruikt vindt het nog wel eens gek dat die dieren agressief worden door die zweepslagen en dan aanvallen.
Het lijkt mij een zwaar leven voor deze wilde dieren. Ze kunnen niet rennen, spelen of plezier maken, want het zijn gevangenen van de mens. Een dier dat niet naar zijn natuur kan leven zal net zo ongelukkig worden als een mens die niet naar zijn natuur kan leven.

Een circus valt wat betreft belastingheffing onder evenementen en zal waarschijnlijk een vermakelijkhedenretributie moeten betalen. De mens verdient eraan, maar wat koopt een dier ervoor? Het lijkt mij dat een mens dieren niet als vermaak zou moeten willen gebruiken. Dieren krijgen weinig of geen rechten van de mens. Ik pleit voor de Universele Rechten van het Dier. Daarin zou dan opgenomen moeten zijn dat dieren er niet zijn ter vermaak van de mens.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services