Live Live

Vernieuwing planetarium bij Volkssterrenwacht Orion

Gepubliceerd: Zaterdag 22 september 2018 07:53

Vernieuwing planetarium bij Volkssterrenwacht Orion

BOVENKARSPEL - Sinds kort heeft Volkssterrenwacht Orion een flinke investering kunnen doen in het planetarium. Op zich is het al een uniek gebeuren dat er een planetarium aanwezig is bij deze sterrenwacht. Over het algemeen beschikken de meeste sterrenwachten in Nederland niet over deze luxe, waarbij ook gewoon naar het heelal gekeken kan worden als er echt Nederlands weer is zoals bewolking en mist.
Maar als één van de weinige sterrenwacht in Noord Holland is dit in Stedebroec gewoon allemaal aanwezig.

Het planetarium van Orion was altijd al een zeer populaire bezienswaardigheid voor de bezoekers van deze sterrenwacht. Echter vanaf nu valt er hier nog veel meer te bieden. Er is ruim geïnvesteerd in een compleet nieuw systeem dat tal van extra mogelijkheden geeft. Waar er voorheen bijvoorbeeld beelden te zien waren in 2d zijn deze nu veranderd in 3dome beelden. Honderden extra filmbeelden met alle facetten van het heelal waarin we leven zijn nu te zien in 3dome. Dit kan gaan van landingen op Mars tot inslagen op de maan of botsende sterrenstelsels. U kunt de binnenkant van het ISS bezichtigen en de Hubble telescoop in de ruimte zien hangen, supernova explosies waarnemen en van heel dichtbij de ringen van Saturnus bekijken. U kunt het zo gek niet bedenken maar wat er in het heelal normaal alleen te zien is met de grootste telescopen op aarde kan nu bij Sterrenwacht Orion gewoon in het nieuwe 3dome planetarium nagebootst worden.

De sterrenwacht kan u nu thema voorstellingen aanbieden, wilt u alles zien over de planeet Mars, of misschien wilt u liever weten hoe Venus er van dichtbij uit ziet of kijkt u liever naar grote vlammen die vanuit de zon richting aarde schieten. Het is allemaal mogelijk.

Vanwege de veiligheidsnormen die opgelegd zijn vanuit de gemeente zal het losse publiek nog even moeten wachten om al deze pracht en praal te kunnen bewonderen maar voor scholen en andere besloten groepen is de start van de nieuwe presentaties vandaag alvast begonnen waarbij de aftrap was met twee schoolklassen uit Hoorn.


Foto's: Wim Langbroek

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services