Live Live

VOC-weken met pop-up museum over Zacheus de Jager

Gepubliceerd: Woensdag 26 september 2018 19:15

VOC-weken met pop-up museum over Zacheus de Jager

ENKHUIZEN - Zacheus de Jager was een dokter en chirug die geboren is in 1599 in Alkmaar en overleden in 1650 in Enkhuizen. Op 31 oktober 1650 is hij begraven in de Westerkerk in Enkhuizen. Dokter Zacheus de Jager heeft een turbulent leven gehad. Over zijn leven met zijn tweede vrouw Margaretha van Berensteyn (1590 – 1646) verschijnt op 12 oktober het boek “Een huwelijk aan diggelen”.

Bij archeologisch onderzoek en opgravingen in 2009 langs de Torenstraat zijn spullen gevonden die aan Zacheus de Jager en zijn familie toebehoorden. Onder de opgegraven en gevonden spullen bevonden zich o.a. kookgerei, chinees porselein, een gegraveerd huwelijksglas en olijvenpitten. Deze vondsten waren de aanleiding om een onderzoek te doen naar Zacheus de Jager en zijn leven. De zoektocht in de archieven naar het leven van Zacheus leverde veel informatie op en onthuld een leven voor ruzie en intriges die zijn hoogtepunt bereikte met zijn tweede vrouw Margaretha.

De gevonden spullen zullen geëxposeerd worden in een pop-up museum in de Waag. Als locatie voor de expositie is de Waag gekozen omdat deze een belangrijke plek innam in het leven van de dokter. In 1936 werk namelijk ruimte op de eerste verdieping ter beschikking gesteld aan het gilde van doktoren en chirurgijns, een gilde die mede tot stand is gekomen door Zacheus. De chirurgijns kamer van vroeger verkeerd momenteel nog steeds in de 17e eeuwse staat en op één van de gebrandschilderde ramen is het familiewapen van Zacheus aangebracht.

Zacheus de Jager heeft samen met vier andere chirurgijns in 1640 een groot schilderij laten maken waarop een anatomische les is te zien. Het originele schilderij is op een gegeven moment verdwenen uit Enkhuizen echter is tijden de expositie een levensechte replica hiervan te bewonderen. Ook zal er tijdens de expositie een kort toneelstuk worden opgevoerd over een episode uit het leven van Zacheus en zijn tweede vrouw.

Voor de kinderen die er meekomen is er een speurtocht uitgezet en zijn er speciale archeologische spelletjes te doen. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

U kunt de expositie komen bezichtigen van donderdag 18 oktober t/m zaterdag 20 oktober en van donderdag 25 oktober t/m zaterdag 27 oktober. De openingstijden zijn alle dagen van 14:00 tot 1700.

Locatie is de Zuiderkerk aan de Kaasmarkt 8.

Foto: Wim Langbroek

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services