Live Live

Wat te doen met de Halve Maen?

Gepubliceerd: Dinsdag 29 januari 2019 22:37

Wat te doen met de Halve Maen?

HOORN – De raad van Hoorn sprak zich uit over de periode dat de VOV-replica van een jacht uit de Gouden Eeuw. De bruikleenovereenkomst loopt in 2019 af. De fracties va HOP, VVD, DRP, CDA en CU dienden een amendement in waarin men voorstelt het schip niet te zien als een icoon van de VOC-stad Hoorn en aan het eind van dit jaar een uitzwaaimoment te organiseren.

Fractie Tonnaer was aanvankelijk tegen de komst van het schip en ziet het aan het eind van het jaar graag teruggebracht worden naar de VS. Andere fracties zien echter de waarde van de Halve Maen voor de stad en zien de kosten niet als een groot bezwaar. Fracties als VOCH, D66 schatten de waarde van het schip voor stadspromotie, als leerzaam project, als icoon hoog in. Het raadsvoorstel van het college gaat over de exploitatie in 2019. Zij vinden het niet goed om nu al te beslissen wat er na dit jaar met het schip wordt gedaan. De discussie hierover zou in oktober van dit jaar pas plaats vinden.

Wethouder Samir Bashara herhaalt dat het er in het raadsvoorstel niet om gaat of de Halve Maen wel of niet moet blijven na 2019. Tegenstanders van het voorstel verweten de wethouder dat hij niet nu al wil accepteren dat aan het einde van de contractperiode ook het uitzwaaimoment komt. Na schorsing werd hun amendement op dat punt aangescherpt. Dit amendement is aangenomen, wat betekent dat de raad definitief bepaalt dat De Halve Maen na dit jaar zal vertrekken.

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services