Live Live

Weinig West-Friese interesse in uitbreiding Lelystad Airport: "Probleem wordt onderschat"

Gepubliceerd: Dinsdag 29 januari 2019 10:19

Weinig West-Friese interesse in uitbreiding Lelystad Airport:

ENKHUIZEN - De plannen voor de uitbreiding van Lelystad Airport kan in West-Friesland nog op weinig interesse rekenen. Voor de informatieavond waren slechts 37 aanmeldingen, terwijl er ruimte was voor 300 personen. "Mensen onderschatten de problemen die het met zich meebrengt", vertelt één van de aanwezigen.

Onze media partner NH weet te melden dat de mensen die er wel waren het met elkaar eens zijn: West-Friesland gaat wel degelijk overlast ondervinden. 120 dagen per jaar moeten er vanuit Lelystad Airport vliegtuigen opstijgen die over de regio vliegen. Dat gebeurt op 1800 meter hoogte, al zegt Rijkswaterstaat dat het in de praktijk vaak hoger zal zijn. "Dat gaat heel veel lawaai geven", vertelt een inwoner van Twisk, waar de vliegtuigen recht overheen moeten gaan. "Stijgende vliegtuigen maken meer lawaai dan dalende vliegtuigen."

'Mensen denken het valt allemaal wel mee'
Ook het Medembliks GroenLinks-raadslid Ris Manshanden valt het op dat er weinig mensen zijn. "Er is ook te weinig over deze avond gepubliceerd. En bovendien denken veel mensen dat het wel meevalt allemaal." Maar volgens veel aanwezigen is het tegendeel waar. Zeker na 2023 wanneer het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld is er grote vrees dat het aantal vluchten over West-Friesland alleen nog maar zal toenemen.

Veel van de aanwezigen hebben dan ook al aangegeven bezwaar aan te tekenen tegen de uitbreiding van Lelystad Aiport. "De gemeente Medemblik gaat een zienswijze indienden, en wij als GroenLinks Medemblik ook", aldus Manshanden. Maar ook de aanwezigen uit Twisk laten het er niet bij zitten. "We gaan zeker een zienswijze indienen." Dat kan nog tot en met 21 februari.

Foto: Wim Langbroek

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services