Live Live

Wereldberoemde pianorestaurateur verhuist naar Enkhuizen

Gepubliceerd: Woensdag 07 november 2018 18:41

Wereldberoemde pianorestaurateur verhuist naar Enkhuizen

ENKHUIZEN - De wereldberoemde pianorestaurateur Frits Janmaat verhuist van Amsterdam naar Enkhuizen. Vandaag kreeg hij de sleutel van zijn aangekochte pand in de Westerstraat. Janmaat is een begrip op het gebied van Erard-vleugels, de Ferrari onder de piano's.

Liszt, Wagner, Verdi, Chophin: alle grote componisten uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw hadden een 'Erard' staan. Janmaat kent de instrumenten als geen ander: in zijn atelier aan de Amsterdamse Keizersgracht restaureerde hij bijna veertig jaar 'Erards' uit die tijd, meldt NH Nieuws

De vleugels die hij onder handen heeft genomen, zijn tussen de 10.000 en 60.000 euro waard en staan over de hele wereld. "In Amerika, Japan, het Franse museum Berlioz", noemt hij een paar plaatsen. "Maar ook bij conservatoria in Peking en Florence bijvoorbeeld."

'Enkhuizen? Vrienden begrepen het niet'
De stap van Amsterdam naar Enkhuizen zou opmerkelijk genoemd kunnen worden, zeker voor een man met een metier als het zijne. "Vrienden begrepen het ook niet toen ik het vertelde. Maar ik ken Enkhuizen al langer, en toen ik mijn pand had verkocht dacht ik opeens dat ik daar naartoe wilde. Het is een prachtige stad. En toen ik dit pand zag, wist ik gelijk dat dit het moest worden. Binnen drie dagen was het geregeld."

Verslaggever Maarten Edelenbosch sprak met Frits Janmaat

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services