Live Live

Wonen en zuk - Peter Ursem

Gepubliceerd: Woensdag 17 april 2019 21:19

Wonen en zuk - Peter Ursem

Je hebt Westfriezen in allerlei soorten en maten. Dè Westfries bestaat niet en de Westfriezen geven regelmatig aan niks anders te reageren op de wereld om hen heen dan bijvoorbeeld de Limburgers in hun heuvelland. Wonen is belangrijk. Het behoort tot een van de eerste levensbehoeften. Een fatsoenlijk dak boven het hoofd is voor de doorsnee Nederlander doodnormaal. In tijden dat de huizenprijzen stijgen mag je blij zijn dat dit al geregeld is. Wanneer je nog op zoek moet gaan, heb je – laten we het mild zeggen – een flinke dosis geluk nodig. En geld natuurlijk.

De afgelopen dagen las ik in het regionale dagblad twee artikelen die met strubbelingen rond het verkrijgen van een dak boven het hoofd te maken hebben. Allereerst in Medemblik, waar men een mooi plan presenteerde om seizoenwerkers uit het oostelijke deel van Europa te huisvesten. De gemeente Medemblik bestaat uit diverse woonkernen en een heleboel ruimte daar tussen door. Er zijn al, dankzij voortvarend beleid, zo’n duizend mensen ondergebracht, maar er lopen er nog meer rond die onze oogsten verkoopklaar komen maken. Pakweg 112 mensen hebben nog een fatsoenlijk onderkomen nodig.

Een tweede artikel gaat over een groep mensen die genoegen willen nemen met een minimale hoeveelheid woonruimte, een tiny house. Dat is in Enkhuizen. Voor beide genoemde groepen hebben de politici die aan het roer staan, mooie oplossingen in petto. Maar op het moment dat duidelijk wordt welke oplossing dat is en vooral waar die oplossing wordt gerealiseerd, krijg je te maken met omwonenden. Omwonenden zijn mensen die zelf al prettig wonen en direct doorhebben dat genoemde oplossingen de totale vernietiging van hun eigen woongenot inhouden.

Nu heeft een erg rechtse partij die wat heeft tegen bijvoorbeeld buitenlanders ooit aangegeven welke argumenten je kunt gebruiken om met enige kans van slagen bij rechtbanken tegen het huisvesten van deze mensen in jouw buurt in te gaan. Het eerste argument is: Er zijn andere en/of betere locaties beschikbaar. Het tweede is: het leidt tot een toename van de verkeersdrukte en er komt parkeeroverlast en als derde argument moet je dan volhouden dat de leefbaarheid achteruit gaat, dat er verloedering zal optreden.

Natuurlijk hoef je niet superrechts en onverdraagzaam zijn om gelijk te hebben met deze argumenten. Maar men ziet overal in den lande protest ontstaan, wanneer andere bewoners dan de doorsneeburgers een woning zoeken. Ook in Hoorn bleken bewoners van fatsoenlijk geachte wijken met de meest vreselijke wantoestanden te worden opgezadeld, wanneer er bijvoorbeeld flexwoningen zouden worden neergezet.

NIMBY oftewel Not In My Backyard is een universele reactie van mensen, overal in de wereld. We mogen dus met enige geruststelling concluderen, dat er in Westfriesland mensen leven die niks onderdoen voor de doorsnee wereldburger. Je hoort, wanneer dappere wethouders dreigen vast te houden aan hun nobele huisvestingplannen, menigmaal oorverdovend roepen dat men door de overheid niet gehoord wordt. Bij die kreet voel ik meestal aan dat de wethouder dus goed bezig is.

Ik heb deze kreet nooit horen slaken door mijn buren. Misschien is dat ook omdat wij tegenover ons huis al andere huizen zien staan, die bewoond worden door mensen die achter hun achtertuin ook weer mensen zien wonen. Ik vraag me ineens af, of mijn denken anders wordt, wanneer ik aan een groot grasveld woon. Ach, ze zien me al aankomen daar!

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services