Live Live

Zuiderzeemuseum presenteert opdrachtgeverschap tijdens Object Rotterdam

Gepubliceerd: Woensdag 06 februari 2019 12:08

Zuiderzeemuseum presenteert opdrachtgeverschap tijdens Object Rotterdam

ENKHUIZEN - Tijdens de aankomende editie van Object Rotterdam van 8 tot en met 10 februari, presenteert het Zuiderzeemuseum haar opdracht aan topfotografen Koos Breukel en Sander Troelstra. De bijzondere samenwerking heeft geresulteerd in een tentoonstelling en het boek Mooi samen.

ENKHUIZEN - Tijdens de aankomende editie van Object Rotterdam van 8 tot en met 10 februari, presenteert het Zuiderzeemuseum haar opdracht aan topfotografen Koos Breukel en Sander Troelstra. De bijzondere samenwerking heeft geresulteerd in een tentoonstelling en het boek Mooi samen. 


Tijdens Object is een beknopte impressie van het eindresultaat te zien. Het museum heeft de afgelopen jaren met diverse ontwerpers en kunstenaars samengewerkt om zijn erfgoed op een hedendaagse wijze te interpreteren en presenteren.

De tentoonstelling Mooi samen gaat over het rijke verenigingsleven rondom de voormalige Zuiderzee. De tentoonstelling bestaat uit een fascinerende portretreeks gemaakt door fotografen Koos Breukel en Sander Troelstra. Journalist Thijs Broer beschrijft de soms heel persoonlijke verhalen achter de (groeps)portretten. Breukel en Troelstra reisden hiervoor rond het voormalige Zuiderzeegebied. Mooi samen laat zien dat de vele oude en nieuwe verenigingen rond de Zuiderzee nog altijd hun bestaansrecht hebben. Tien foto’s uit de serie worden aangekocht voor de collectie van het Zuiderzeemuseum.

Gelijknamig boek
Naast de presentatie op Object is de tentoonstelling Mooi samen, portretten van het verenigingsleven rondom de Zuiderzee, nog tot en met 5 mei 2019 te bezoeken in het binnenmuseum in Enkhuizen. De fotoserie en de verhalen zijn gebundeld in het gelijknamige boek, dat verkrijgbaar is via Waanders Uitgevers, het Zuiderzeemuseum en in boekhandels door heel Nederland.

Over Breukel & Troelstra
Koos Breukel (1962) is een van Nederlands bekendste portretfotografen, met diverse (inter)nationale publicaties en tentoonstellingen op zijn naam. Voor de Rabobank maakte hij al eerder in Bergeijk met Amke de Kiviet een serie over het verenigingsleven in dit Brabantse dorp. In het Zuiderzeemuseum liet hij eerder zijn serie ‘Voor het oog van Job’ zien, een serie over Volendamse ouders die een kind hadden verloren.

Sander Troelstra (1976) maakte verschillende grote series over onder meer circus Roncalli, Zuid-Afrikaanse zwerfkinderen en de walvisvaart. Met zijn werk won Sander meerdere prijzen, waaronder de Nationale Portretprijs en de Zilveren Camera.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten bij een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat de cultuurhistorische collectie verbindingen legt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit tot een van de beste musea van Nederland. In 2017 en 2018 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

Whatsapp ons voor tips op 06-20509066  of mail de redactie op redactie@weeff.nl

Deel deze pagina:

WEEFF - redactie@weeff.nl - Realisatie website: HPU Internet Services